Η Παιδοψυχιατρική είναι ο επιστημονικός κλάδος της Ιατρικής που ασχολείται με την μελέτη, διάγνωση και θεραπεία του συνόλου των ψυχικών λειτουργιών και διαταραχών της βρεφικής, παιδικής και εφηβικής ηλικίας.

Η αξιολόγηση και η διάγνωση πραγματοποιούνται μέσω της συστηματικής παρατήρησης της συμπεριφοράς του παιδιού ή του έφηβου, της κλινικής εξέτασης/διαγνωστικής συνέντευξης τόσο του παιδιού όσο και των γονέων και της χρήσης εξειδικευμένων ψυχομετρικών δοκιμασιών (tests).

Ένας Παιδοψυχίατρος μπορεί να παρέμβει συνδυάζοντας φαρμακευτική θεραπεία παράλληλα με ψυχοθεραπεία. Ωστόσο μια φαρμακευτική αγωγή προτείνεται μόνο σε περιπτώσεις παιδιών με σοβαρές διαταραχές της συμπεριφοράς ή της οργάνωσης της σκέψης σε τέτοιο βαθμό που επιφέρουν σοβαρή έκπτωση στην σχολική και κοινωνική τους εξέλιξη. Η ψυχοθεραπεία αποτελεί καταλληλότερη θεραπεία επιλογής σε περιπτώσεις παιδιών και εφήβων με αγχώδεις διαταραχές, συναισθηματικά προβλήματα, φοβίες, δυσκολίες προσαρμογής, αναπτυξιακές και εξελικτικές δυσκολίες και χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Πολλοί γονείς πανικοβάλλονται με την ιδέα ότι ένας Παιδοψυχίατρος θα αξιολογήσει το παιδί τους.

Ωστόσο, θα πρέπει οι γονείς αυτοί να συνειδητοποιήσουν ότι η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη από την θεραπεία, καθώς και ότι η θεραπεία είναι προτιμότερη από την παραίτηση. Τέλος, είναι σημαντικό να αγνοήσουν όλα τα ταμπού και τις προκαταλήψεις που επηρεάζουν την καθημερινότητά τους καθώς αυτά δεν τους αφήνουν να κάνουν ότι καλύτερο μπορούν για τους ίδιους και για τα παιδιά τους.

Οι υπηρεσίες που παρέχει ο Παιδοψυχίατρος στο Κέντρο μας είναι:

  • Παιδοψυχιατρική εκτίμηση παιδιών και εφήβων για τον καθορισμό της διάγνωσης και του κατάλληλου θεραπευτικού προγράμματος
  • Ψυχοθεραπεία παιδιών και εφήβων ατομικά ή ομαδικά
  • Χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής όταν κρίνεται απαραίτητο
  • Συμβουλευτική γονέων για θέματα που αφορούν την ανατροφή/διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους
  • Συμβουλευτική ζεύγους για την αντιμετώπιση θεμάτων σχέσεων